Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym
Tak, jak ostatnio pisałam dzięki akcji Lubelli na durszlak.pl będę jadała częściej makaron. Od ostatniego wpisu z makaronem Lubella cały czas myślałam co tu zrobić tym razem. Kombinowałam, kombinowałam i wymyśliłam smaczną zapiekankę z makaronem łazanki Quadretti i mięsem mielonym.
Składniki podstawowe:
500 g makaronu łazanki nr 46 Quadretti
500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew
½ korzenia pietruszki
Kurkuma
Sól
Pieprz czarny mielony
Słodka papryka mielona
Bazylia
Czarnuszka
Czosnek niedźwiedzi
3 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę, cukinię potrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Mięso mielone z przyprawami (kurkuma, sól, pieprz, papryka, bazylia, majeranek, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi) podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Smażyć ok. 10 minut na średnim gazie. Dodać warzywa (smażyć jeszcze 5 minut), oprócz czosnku. Posiekany czosnek dodajemy 2 minuty przed końcem smażenia, aby nie był gorzki. Dodać kwaśną śmietanę i dusić ok. 1 minuty. Makaron zagotować według wskazań firmy Lubella na miękko. Odcedzić. Przelać zimną wodą. Pozostawić na durszlaku. Polać dwiema łyżkami oleju. Wymieszać.
Z poniższych składników przygotować sos.
Składniki dodatkowe:
100 ml mleka 1,5%
2 jajka
5 łyżek mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g sera żółtego
Wykonanie sosu: śmietanę, mleko, jajka zmiksować (ok.2 minut). Dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wykonanie zapiekanki:
Ser można zetrzeć na tarce lub położyć w plastrach. Makaron i sos dzielimy na trzy części. Jedną trzecią makaronu wykładamy na dno wysokiego naczynia żaroodpornego o wymiarach: 15cm x 27cm (wysokość min 10 cm). Następnie polewamy jedną trzecią sosu. Wykładamy połowę mięsa. Następnie wykładamy drugą część makaronu i polewamy drugą częścią sosu. Druga część mięsa. Ostatnia część makaronu. Resztę sosu wylewamy na górę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1700 C i pieczemy przez 15 minut. Wykładamy posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie przykrywamy naczynie przykrywką ze szkła
żaroodpornego lub folią aluminiową. Pieczemy jeszcze 30 minut. Piekarnik przez cały czas pieczenia musi być nagrzany do temperatury 1700 C.
Smacznego!!!