Zapiekanka warzywna z kalafiorem
Dzisiaj chcę Wam zaproponować mój przepis na dietetyczną zapiekankę warzywną z kalafiorem w roli głównej. A jakie właściwości odżywcze i lecznicze ma kalafior? Otóż należy on do grupy roślin o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. Poza tym posiada niski indeks glikemiczny i cukrzycy mogą sięgać po niego bez ograniczeń. Powinny uważać na niego osoby z niedoczynnością tarczycy, ale jak przekonują naukowcy okazjonalne spożycie warzyw kapustnych nie ma znaczenia i nie powinno być szkodliwe dla takich osób. Dla osób spragnionych wiedzy polecam: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kalafior-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-ugotowac-kalafior_34351.html
Składniki:
1 średni kalafior
2 duże marchewki
½ korzenia pora
2 ząbki czosnku
Można dodać garść siekanej pietruszki (jak ktoś lubi)
6 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki płatków orkiszowych
5 jajek
Sól
Pieprz
Szczypta pieprzu Cayenne (jak ktoś lubi)
2-3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Marchew, surowy kalafior, czosnek ścieramy na tarce o grubych oczkach lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia warzyw też o grubych oczkach. Por siekamy w półkrążki. Do warzyw dodajemy mąkę, mączkę ziemniaczaną, otręby, jajka i przyprawy. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do wysokiego naczynia żaroodpornego. Górę polewamy małą ilością oleju. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1700 C przez ok. 50 minut.
Smacznego!!!