Zapiekanka makaronowa z brukselką i mięsem mielonym
Zdrowa jesień na talerzu mi kojarzy się z brukselką, ponieważ to warzywo to samo zdrowie. Posiada ona właściwości przeciw rakowe potwierdzone naukowo. Poza tym to skarbnica wielu witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, H, K. W swoim składzie zawiera takie składniki mineralne jak między innymi: potas, magnez, sód, żelazo, itd., itd., itd. . Ponadto w tej potrawie zawartych jest wiele innych cennych składników, przede wszystkim przyprawy takie jak: czosnek niedźwiedzi, kurkuma, papryka słodka mielona, gorczyca, bazylia czy majeranek. To właśnie one są dla mnie najważniejsze. A moja kuchnia w kolorach jesieni dziś wygląda tak:
#myAmbition
Składniki podstawowe:
Ok.1 litra wody
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
400 g makaronu z warzywami
4 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Zagotować 1 litr wody z solą i cukrem. Uwaga!!! Aby pozbyć się goryczki brukselki do jej gotowania można dolać trochę mleka. Wrzucić brukselkę i od momentu zagotowania gotować 6 minut. Odlać wodę i przelać zimną wodą, wtedy brukselka nie straci swojego zielonego wyglądu. Zimną małą brukselkę podzielić na połowę, a większe brukselki na ćwiartki. Makaron zagotować według wskazań producenta na miękko. Po zlaniu wody polać 4 łyżkami oleju i wymieszać.
Składniki potrzebne do przygotowania mięsa:
6 łyżek oleju rzepakowego
550 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
1 ½ dużej cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka bazylii suszonej
2 łyżeczki majeranku
½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na drobno. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić mięso i posypać przyprawami. Po 5 minutach smażenia dodać cebulę. Smażyć jeszcze 5 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze ok.1 minuty. Odstawić do przestygnięcia.
Składniki na sos potrzebny do zalania zapiekanki:
2 jajka
600 ml mleka
3 łyżeczki koncentratu
2 łyżki majonezu
6 łyżek mąki luksusowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu mielonego
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować w misce na jednolitą masę.
Dodatkowo:
250 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
Wykonanie zapiekanki:
Makaron dzielimy na trzy równe części. Jedną trzecią makaronu wykładamy na dno wysokiego naczynia żaroodpornego o wymiarach: 15cm x 27cm (wysokość min 10 cm). Wykładamy połowę mięsa. Na nim układamy brukselkę. Następnie wykładamy drugą część makaronu. Druga część mięsa. Na mięsie układamy pozostałą brukselkę. Ostatnia część makaronu. Polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1700 C i pieczemy przez 10 minut. Wystawiamy posypujemy serem. Pieczemy 15 minut i przykrywamy folią aluminiową lub górną pokrywą naczynia żaroodpornego. Pieczemy jeszcze 15 minut. W sumie czas pieczenia wynosi 40 minut w temperaturze 1700 C. Najlepiej piekarnik ustawić na termoobieg.
Smacznego!!!
https://dajar.pl/ambition