Wyspa Kreta

wyspa3Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować Wyspę Kreta firmy GELLWE. Kiedy nie mamy czasu na przygotowanie ciasta, czasami warto się skusić na coś, czego przygotowanie nie zabierze nam go za dużo.

 W środku opakowania znajdziecie:

– mieszankę do przygotowania ciasta,

– mieszankę do przygotowania kremu,

 wyspa

Ty musisz przygotować tylko:

– do ciasta:

3 jajka

8 łyżek oleju

8 łyżek wody

– do kremu:

500 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% ( ja użyłam 36%)

8 łyżek letniej wody

 

A sposób wykonania jest bardzo prosty, aby się o tym przekonać, przeczytaj poniżej:

1.Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.wyspa2

2. W między czasie przygotuj ciasto.  Mieszankę do pieczenia ciasta wsyp do miski i dodaj: jajka, olej, wodę. Wymieszaj mikserem na początku chwilę na małych obrotach, a później na najwyższych około 2 minuty, do uzyskania jednolitej konsystencji.

3.Tak przygotowane ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm.

4.Piecz ciasto przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

5. Ostudzone ciasto wyłóż na płaski talerz i przy użyciu łyżki wydrąż miąższ ciasta na głębokość około 0,5 cm. Wydrążony miąższ przełożyć do miski i rozkruszyć.

6. Banany obierz ze skóry i przekrój na połowę i poukładaj na cieście.

 

A teraz przygotowanie kremu:wyspa1

  1. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min. Na najwyższych obrotach).
  2. Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do sporządzania kremu i miksuj przez około 0,5 min.
  3. Tak przygotowaną masę przełóż do ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj.
  4. Krem wyłóż na wystudzone ciasto z bananami. Łyżką uformuj kształt kopuły i posyp okruchami.
  5. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny, ale najlepsze jest na drugi dzień.

 

Smacznego !!!