Wielkanocny zajączek – krok po kroku

Witajcie,
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pysznego zajączka wielkanocnego. Przepis ten wymyśliła moja Mama 30 lat temu.
CIEMNE CIASTO BISZKOPTOWE:
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
3 łyżki mączki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej, powoli dodawać cukier. Następnie dodać żółtka i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na sitko wsypać mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę o średnicy 27 cm. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1700C przez 40 minut.
KREM CZEKOLADOWY:
Składniki:
1 puszka mleczka skondensowanego czekoladowego
1 ½ kostki masła
Wykonanie:
Masło rozbić mikserem i powoli, po jednej łyżce dodawać mleczko czekoladowe.
KREM WANILIOWY (do ozdoby zająca)
1 paczka kremu waniliowego – przygotować wg wskazań producenta.
Dodatkowo przygotować dżem najlepiej porzeczkowy, malinowy lub jagodowy, ewentualnie truskawkowy.
Wykończenie:
Biszkopt przeciąć na połowę.
Dolną warstwę biszkoptu posmarować dżemem oraz kremem czekoladowym. Przykryć drugą warstwą biszkoptu i posmarować kremem. Pozostawić tylko tyle kremu do posmarowania miejsc widocznych po wycięciu uszu.
Uszy wyciąć po przeciwległych stronach biszkoptu z nałożonym kremem, aby wyglądały tak jak na powyższym zdjęciu.
Krem waniliowy nałożyć do szprycy i zaznaczyć kontury zająca oraz łapki i koszyczek.
Do koszyczka nakładamy kolorowe wielkanocne jajeczka lub lentilki. Z kolorowych jajeczek robimy również oczy i nos. Wąsy można wykonać z paluszków lub układamy rodzynki.
Zajączka można ozdobić wg własnego uznania. U nas każdego roku wygląda inaczej. Zapraszam do eksperymentowania.
Smacznego!!!

Jestem zachwycona tym zajączkiem!