Wielkanocny czekoladowy zajączek
CIEMNE CIASTO BISZKOPTOWE
5 jajek
1 szkl. cukru
2 łyżki mąki
3 łyżki mączki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej powoli dodawać cukier. Następnie dodać żółtka i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na sitko wsypać mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką.
KREM CZEKOLADOWY:
1 puszka mleczka skondensowanego czekoladowego
1 kostka masła
Wykonanie:
Masło rozbić mikserem i powoli, po jednej łyżce dodawać mleczko czekoladowe.
KREM WANILIOWY (do ozdoby zająca)
1 paczka kremu waniliowego – przygotować wg wskazań producenta.
Dodatkowo przygotować dżem najlepiej porzeczkowy lub jagodowy, ewentualnie truskawkowy.
Wykończenie:
Biszkopt przeciąć na połowę. Dolną warstwę posmarować dżemem oraz kremem czekoladowym. Przykryć drugą warstwą biszkpotu i posmarować kremem. Pozostawić tylko tyle kremu do posmarowania miejsc widocznych po wycięciu uszu. Uszy wyciąć po przeciwległych stronach biszkoptu z nałożonym kremem, aby wyglądały tak jak na zdjęciu. Krem waniliowy nałożyć do szprycy i zaznaczyć kontury zająca oraz łapki i koszyczek. Do koszyczka nakładamy kolorowe wielkanocne jajeczka lub lentilki. Z kolorowych jajeczek robimy również oczy i nos. Wąsy można wykonać z paluszków lub układamy rodzynki. Zajączka można ozdobić wg własnego uznania.
SMACZNEGO !!!