Wiejskie klopsiki mielone
Witajcie,
Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszne klopsiki, jak dla mnie poezja smaku. Zawierają one w sobie dużo zdrowych przypraw, a jedną z ostatnio odkrytych przeze mnie jest kardamon. Kardamon ze względu na właściwości lecznicze stosowany jest nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Kardamon w kuchni można stosować do przyprawiania dań mięsnych, jak również słodkości. Można go stosować w celu leczenia bólów brzucha, zaparć biegunek, na dolegliwości trawienne, otyłości, cukrzycy …, a więcej dowiecie się na: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kardamon-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie_41906.html
Składniki:
350 g – 400 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
1 jajko
3 łyżeczki musztardy sarepskiej, najlepiej firmy Kamis
5 łyżek bułki tartej
4 – 5 czubatych łyżek papryki czerwonej w occie pokrojonej w kostkę
4 średnie ogórki kiszone
1 – 2 ząbki czosnku
1 cebula
Sól
Pieprz mielony
Kurkuma mielona, ok. 1 łyżeczki
Papryka słodka mielona, ok. 1 łyżeczki
Papryka ostra mielona, ok. ¼ łyżeczki
Kardamon mielony, ok. ½ łyżeczki
Majeranek, ok. 2-3 łyżeczek
Bazylia, ok. 2 łyżeczek
Gorczyca, ok. 1 łyżeczki
1 łyżeczka smalcu
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać cebulę, ogórki, paprykę czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę oraz przyprawy ( sól, pieprz według uznania, w zależności jak lubimy). Wszystko dokładnie wymieszać. Dno naczynia żaroodpornego posmarować delikatnie smalcem. Formować klopsiki o średnicy ok. 3 – 5 cm, układać w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 1750C przez ok. 35 – 40 minut.
Smacznego!!!