Tradycyjne ciasto czekoladowe Babci – szybkie, proste i tanie ciasto
Wyśmienite, szybkie ciasto ze starego zeszytu Babci. Ten przepis, jak wiele innych, przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Przygotowany na bazie kakao, którego właściwości zdrowotne doceniali już Majowie i Aztekowie. Do Europy ziarna kakaowca trafiły za sprawą Krzysztofa Kolumba.
Najzdrowsze jest surowe kakao, bowiem wykazano, że surowe ziarna kakao mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, a trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata.
Wybierając kakao zwróćmy uwagę na to, by było jak najmniej przetworzone. W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić surowy produkt, a spośród oferty sklepowej wybierajmy naturalne ciemne kakao bez dodatku cukru. Unikajmy kakao instant, ponieważ ma dużo dodatków.

Składniki:
2 jajka
125 g margaryny
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
¾ łyżeczki sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
3 łyżki gęstej marmolady
Na formę do babek o średnicy 24cm
Wykonanie:
Margarynę z cukrem utrzeć. Dodawać po jednym jajku i miksować dalej. Dodać mleko i wymieszać. Następnie dodać mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia i ucierać dalej do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać marmoladę (ja wzięłam domowej roboty malinową). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 40-45 minut.


Wykończenie:
Posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!!!
Klikając poniżej w POBIERZ możesz wydrukować przepis 🙂