Tradycyjne ciasto czekoladowe Babci – szybkie, proste i tanie ciasto

Wyśmienite, szybkie ciasto ze starego zeszytu Babci. Ten przepis, jak wiele innych, przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Przygotowany na bazie kakao, którego właściwości zdrowotne doceniali już Majowie i Aztekowie. Do Europy ziarna kakaowca trafiły za sprawą Krzysztofa Kolumba.

Najzdrowsze jest surowe kakao, bowiem wykazano, że surowe ziarna kakao mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, a trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata.

Wybierając kakao zwróćmy uwagę na to, by było jak najmniej przetworzone. W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić surowy produkt, a spośród oferty sklepowej wybierajmy naturalne ciemne kakao bez dodatku cukru. Unikajmy kakao instant, ponieważ ma dużo dodatków.

Składniki:

2 jajka

125 g margaryny

1 szklanka mleka

2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru

¾ łyżeczki sody

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki kakao

3 łyżki gęstej marmolady

Na formę do babek o średnicy 24cm



Wykonanie:

Margarynę z cukrem utrzeć. Dodawać po jednym jajku i miksować dalej. Dodać mleko i wymieszać. Następnie dodać mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia i ucierać dalej do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać marmoladę (ja wzięłam domowej roboty malinową). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 40-45 minut.

Wykończenie:

Posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!!!

Klikając poniżej w POBIERZ możesz wydrukować przepis 🙂