Tradycyjny chlebek według przepisu mojej Babci
Dzisiaj chciałabym Wam polecić smakowity chlebek, który robiła moja Babcia. Apetycznie wyglądający, w sam raz na śniadanko, albo kolację ;). Najlepszy prosto z pieca – chrupiący. Utrzymuje długo świeżość. Poza tym nie jest trudno go przygotować. Nie wymaga zakwasu. Polecam !!!
Na 1 chlebek – foremka 10cm x 25cm
Składniki:
¾ szkl. mąki żytniej typ 720
4 dag drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki otrąb pszennych
1 szklanka ciepłej wody
1 szklanka maślanki
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, otręby i wymieszać łyżką. Maślankę i wodę wlać do rondelka, dodać drożdże, cukier oraz sól, rozpuścić na małym ogniu (nie przegrzać, tylko ciepłe). Wlać do mąki i wyrobić ciasto. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Wyjąć i wyłożyć na blaszkę. Zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę, 10 minut przed końcem wyjąć chlebek i posmarować wodą, aby skórka była chrupiąca.
Smacznego !!!
Rewelacja, nie ma to jak domowe wypieki