Tradycyjne ptasie mleczko z galaretką

Witajcie,

Dzisiaj publikuję przepis na prośbę czytelniczki Agnieszki, która tak do mnie napisała: „Witam. Poszukuję przepisu na ptasie mleczko, ale takie jak klika lat temu robiły nasze babcie…” Pani Agnieszko oto on, kolejny przepis, który przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Łatwy i nieskomplikowany przepis i nikt nie powinien mieć problemu z jego wykonaniem. Smakuje ono jak ptasie mleczko najlepszej firmy z górnej półki 🙂

Biszkopt czekoladowy

Składniki:

2 jajka

½ szklanki cukru

2 łyżki mączki ziemniaczanej

1 łyżka mąki tortowej

1 łyżka kakao

½ łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Mączkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia wsypać na sitko i przesiać do wcześniej ubitej masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 15 minut. Forma okrągła o średnicy od 26 do 28cm.

Ptasie mleczko:

Składniki:

1 ½ szklanki cukru

1 kostka margaryny

6 jajek

2 szklanki mleka

3 łyżki żelatyny

2 łyżki kakao

1 galaretka na wierzch

Wykonanie:

Jajka sparzyć w gotowanej wodzie (zalać wodą i wyciągać).

Białka ubić na sztywną pianę.

Margarynę utrzeć z cukrem. Do utartej masy dodawać po jednym żółtku i dalej miksować.

Żelatynę zalać 1 szklanką zimnego mleka, gdy urośnie zalać drugą szklanką gorącego mleka i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do ostygnięcia.

Do utartej margaryny z cukrem i żółtkami dodać pianę z białek. Można delikatnie wymieszać mikserem (obroty 1 lub 2). Następnie powoli miksując dodawać przestudzoną żelatynę.

Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao przesiane przez sitko.

Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wody.

Wykończenie:

Na spód formy położyć biszkopt i wylać na niego masę kakaową. Wstawić na 5-10 minut do lodówki, do zastygnięcia. Następnie wylać na to białą masę i wstawić ponownie do lodówki. Na gęstą masę wylać tężejąca galaretkę. Wcześniej można położyć owoce, np.truskawki. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!!!

Poniżej klikając w POBIERZ możesz wydrukować przepis 🙂