Tradycyjne ptasie mleczko z galaretką
Witajcie,
Dzisiaj publikuję przepis na prośbę czytelniczki Agnieszki, która tak do mnie napisała: „Witam. Poszukuję przepisu na ptasie mleczko, ale takie jak klika lat temu robiły nasze babcie…” Pani Agnieszko oto on, kolejny przepis, który przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Łatwy i nieskomplikowany przepis i nikt nie powinien mieć problemu z jego wykonaniem. Smakuje ono jak ptasie mleczko najlepszej firmy z górnej półki 🙂

Biszkopt czekoladowy
Składniki:
2 jajka
½ szklanki cukru
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Mączkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia wsypać na sitko i przesiać do wcześniej ubitej masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 15 minut. Forma okrągła o średnicy od 26 do 28cm.

Ptasie mleczko:
Składniki:
1 ½ szklanki cukru
1 kostka margaryny
6 jajek
2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
2 łyżki kakao
1 galaretka na wierzch
Wykonanie:
Jajka sparzyć w gotowanej wodzie (zalać wodą i wyciągać).
Białka ubić na sztywną pianę.
Margarynę utrzeć z cukrem. Do utartej masy dodawać po jednym żółtku i dalej miksować.
Żelatynę zalać 1 szklanką zimnego mleka, gdy urośnie zalać drugą szklanką gorącego mleka i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do ostygnięcia.
Do utartej margaryny z cukrem i żółtkami dodać pianę z białek. Można delikatnie wymieszać mikserem (obroty 1 lub 2). Następnie powoli miksując dodawać przestudzoną żelatynę.
Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao przesiane przez sitko.
Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wody.

Wykończenie:
Na spód formy położyć biszkopt i wylać na niego masę kakaową. Wstawić na 5-10 minut do lodówki, do zastygnięcia. Następnie wylać na to białą masę i wstawić ponownie do lodówki. Na gęstą masę wylać tężejąca galaretkę. Wcześniej można położyć owoce, np.truskawki. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w POBIERZ możesz wydrukować przepis 🙂