Tradycyjne pierogi mojej Babci

Uwielbiam pierogi z owocami. Już nie mogłam się doczekać kiedy będą jakieś owoce w ogrodzie, bo takie lubię najbardziej. A, że dojrzały już jagody kamczackie, to wybór padł na nie. Do tego przepis na ciasto mojej Babci – pycha.

Składniki:pierogi1

ok.0,5 kg mąki

1 jajko

szczypta soli

ciepłej wody tyle ile potrzeba

jagody kamczackie

cukier

1 duży jogurt naturalny

 

Wykonanie:

Jagody umyć, popruszyć cukrem i wymieszać. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko. Dodać szczyptę soli. Powoli dolewać wodę i zagniatać ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nie może kleić się do rąk. Ciasto cienko rozwałkować. Wyciąć koła, na środek kłaść owoce i formować pierogi. Pierogi wrzucać do gotującej się wody. Woda do pierogów musi być posolona, można dodać 2 łyżki oleju, aby pierożki się nie posklejały. Jak pierogi wypłyną na wierzch, skręcamy gaz i gotujemy jeszcze ok.1-2 minut. Pierogi podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z 3 łyżkami cukru. Można posypać świeżymi jagodami.

Smacznego!!!