Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowo-koperkowym mojej Babci – mięso

Składniki:gołabki4

½ kg mielonego z szynki

¾ szkl. ryżu zagotować

2 jajka

1 cebula

Garść szczypiorku

1 główka kapusty

Przyprawa do mielonego

Pieprz

Sól

½ koncentratu pomidorowego Pudliszki

3 łyżki ketchupu (Pudliszki)gołąbki

6 szkl. wody

Liść laurowy

Ziele angielskie

3 łyżki mąki

2 garście kopru

 

Wykonanie:gołąbki1

Kapustę sparzyć w gotowanej wodzie. Pozdejmować liście. Ryż zagotować w osolonej wodzie. Ja gotuję ryż w proporcji 1:3, czyli 1 porcja ryżu to 3 porcje wody. Mięso mielone włożyć do miski, dodać przestudzony ryż, jajka, cebulę, szczypior i przyprawy. Wszystko wymieszać. Na liście kapusty nakładać mięso. Formować „gołąbki”. Gotowe gołąbki wkładać do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wyłożyć w dwóch różnych miejscach po pół łyżeczki margaryny.   Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni łącznie około 55 minut. Trzydzieści minut przed końcem pieczenia gołąbki zalewamy sosem i przykrywamy, aby nie spalił się wierzch gołąbków. Sos przygotowujemy w następujący sposób:

  • Do 6 szklanek wody dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, pieprz, ½ łyżeczki soli, liść laurowy, ziele angielskie, mąkę i koper. Wszystko wymieszać tak, aby nie było grudek.

 

Z podanej ilości otrzymamy około 12 gołąbków

 

Moja propozycja podania:

Ugotować ryż w zależności ile porcji chcemy przygotować.

 gołąbki2

Aby reszta kapusty pozostała od gołąbków się nie zmarnowała, ja przygotowuję ją w sosie słodko-kwaśnym.

  • Szatkuję pozostałą kapustę,
  • Wkładam do garnka i zalewam do 2/3 wysokości kapusty wodą.
  • A dokładniej wyszło mi to tak:

Na 3 szkl. wody dodaję:

3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki

3 łyżki ketchupu Pudliszki

3 łyżki cukru

2 łyżki octu

2 ziarenka ziela angielskiegogołąbki5

1 liść laurowy

  • Ilość powyższych składników należy dopasować do ilości pozostałej kapusty.
  • Kapustę w tym sosie gotuję około 1 godziny.

 

Smacznego !!!