Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowo-koperkowym mojej Babci – mięso
½ kg mielonego z szynki
¾ szkl. ryżu zagotować
2 jajka
1 cebula
Garść szczypiorku
1 główka kapusty
Przyprawa do mielonego
Pieprz
Sól
½ koncentratu pomidorowego Pudliszki
6 szkl. wody
Liść laurowy
Ziele angielskie
3 łyżki mąki
2 garście kopru
Kapustę sparzyć w gotowanej wodzie. Pozdejmować liście. Ryż zagotować w osolonej wodzie. Ja gotuję ryż w proporcji 1:3, czyli 1 porcja ryżu to 3 porcje wody. Mięso mielone włożyć do miski, dodać przestudzony ryż, jajka, cebulę, szczypior i przyprawy. Wszystko wymieszać. Na liście kapusty nakładać mięso. Formować „gołąbki”. Gotowe gołąbki wkładać do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wyłożyć w dwóch różnych miejscach po pół łyżeczki margaryny. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni łącznie około 55 minut. Trzydzieści minut przed końcem pieczenia gołąbki zalewamy sosem i przykrywamy, aby nie spalił się wierzch gołąbków. Sos przygotowujemy w następujący sposób:
- Do 6 szklanek wody dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, pieprz, ½ łyżeczki soli, liść laurowy, ziele angielskie, mąkę i koper. Wszystko wymieszać tak, aby nie było grudek.
Z podanej ilości otrzymamy około 12 gołąbków
Moja propozycja podania:
Ugotować ryż w zależności ile porcji chcemy przygotować.
Aby reszta kapusty pozostała od gołąbków się nie zmarnowała, ja przygotowuję ją w sosie słodko-kwaśnym.
- Szatkuję pozostałą kapustę,
- Wkładam do garnka i zalewam do 2/3 wysokości kapusty wodą.
- A dokładniej wyszło mi to tak:
Na 3 szkl. wody dodaję:
3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
3 łyżki ketchupu Pudliszki
3 łyżki cukru
2 łyżki octu
1 liść laurowy
- Ilość powyższych składników należy dopasować do ilości pozostałej kapusty.
- Kapustę w tym sosie gotuję około 1 godziny.
Smacznego !!!
Aż zatęskniłam za babcinymi gołąbkami, muszę też zrobić 🙂