Tradycyjna żydowska zapiekanka ziemniaczana

To akurat nie jest przepis mojej Babci, ale chcę się nim z Wami podzielić, ponieważ to bardzo pyszna zapiekanka ziemniaczana, którą Żydzi pieką co czwartek na piątkowy szabas. Udało mi się go wydobyć od młodej Żydówki, u której pracowałam kiedyś w Londynie.

 

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

2 kg ziemniaków

3-5 jajek

50 gram margaryny lub 10 łyżek oleju

½ szkl. wody kranówki

1 łyżka soli

 

Wykonanie:

Ziemniaki potrzeć na tarce z grubymi oczkami. Jajka rozbełtać, margarynę rozpuścić (nie gotować) i dodać wraz z pozostałymi składnikami do ziemniaków. Wszystko wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 1 ¾ godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia możemy przykryć zapiekankęZapiekanka ziemniaczana po żydowsku folią aluminiową, aby się za bardzo nie spiekła.

 

Smacznego !!!