Tradycyjna kruszonka mojej babci

Składniki:

Surowe ciasto z czereśniami

1 kostka margaryny

1 ¼  szkl. cukru

5 jajek

2 szkl. mąki

1 łyżka mączki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szkl. cukru pudru

2 łyżki kakao

 

Wykonanie :

Ciasto po upieczeniuŻółtka, margarynę, 0,5 szkl. cukru, mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia wsypać do miski i wyrobić ręką do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie przyklejała się do rąk. Odłożyć łyżkę ciasta na zakruszki. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej części dodać kakao i wyrobić. Na spód blachy rozgnieść pozostawiając małe przerwy jasne ciasto. W puste miejsca rozgnieść ciasto ciemne. Nałożyć owoce (mogą być mrożone), np. czereśnie, wiśnie, agrest, jagody, jabłka pokrojone lub dowolnie.

Następnie ubić białka na sztywno. Powoli dodawać ¾ szkl.cukru. Dodać cukier puder przesiewając go przez sitko i powoli wymieszać łyżką ( do piany można dodać również wiórki kokosowe).Tak ubitą pianę nałożyć na wierzch ciasta.

Smacznego

Z jednej łyżki ciasta zrobić zakruszki dodając odpowiednią ilość mąki, tak aby powstały drobne kruszonki. Posypać na ubite białko.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut.

 

Smacznego !!!