Tradycyjna kruszonka mojej babci
Składniki:
1 kostka margaryny
1 ¼ szkl. cukru
5 jajek
2 szkl. mąki
1 łyżka mączki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
Wykonanie :
Żółtka, margarynę, 0,5 szkl. cukru, mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia wsypać do miski i wyrobić ręką do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie przyklejała się do rąk. Odłożyć łyżkę ciasta na zakruszki. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej części dodać kakao i wyrobić. Na spód blachy rozgnieść pozostawiając małe przerwy jasne ciasto. W puste miejsca rozgnieść ciasto ciemne. Nałożyć owoce (mogą być mrożone), np. czereśnie, wiśnie, agrest, jagody, jabłka pokrojone lub dowolnie.
Następnie ubić białka na sztywno. Powoli dodawać ¾ szkl.cukru. Dodać cukier puder przesiewając go przez sitko i powoli wymieszać łyżką ( do piany można dodać również wiórki kokosowe).Tak ubitą pianę nałożyć na wierzch ciasta.
Z jednej łyżki ciasta zrobić zakruszki dodając odpowiednią ilość mąki, tak aby powstały drobne kruszonki. Posypać na ubite białko.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut.
Smacznego !!!
Wygląda baaaardzo smakowicie!
Pozdrawiam i zapraszam do mnie,
najlepszeporady.blog.pl
Bo jest bardzo smaczna 😉 Dzięki, odwiedzę 🙂