Tradycyjna babka na budyniach mojej Babci
To pyszny, nadszarpnięty zębem czasu przepis Mojej Babci, a może jeszcze jej Mamy, a może jeszcze starszy przepis na babkę na budyniach. To kolejny przepis przekazywany w mojej rodzinie ze strony Babci z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach może wydać się Wam mało oryginalny, gdyż teraz ciasta muszą być wymyślne, bo inaczej nie są smaczne, a ten przepis obala ten mit. Chociaż jest bez kremu smakuje wyśmienicie 🙂

Na formę do babek o średnicy 24 cm.
Składniki:
4 jajka
4 budynie czekoladowe
1 szklanka cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
1 opakowanie cukru brązowego z cynamonem
Dodatkowo:
Płatki migdałowe do dekoracji
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao.
1 łyżeczka mąki tortowej
Wykonanie:
Jajka z cukrem i cukrem brązowym ubijać nad parą ( nie zanurzać miski w wodzie). Ubijać około 8-10 minut tak, aby powstała gęsta masa.

Do tego wlewać partiami rozpuszczone letnie masło. Lekko ubić. Na koniec wsypać suche produkty i wymieszać łyżką.

Przelać na formę do babek o średnicy 24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170 stopni C przez 45 – 50 minut.


Przestudzone ciasto polać polewą przygotowaną wyżej wymienionych składników. Rozpuścić ciągle mieszając do zagotowania. Udekorować płatkami migdałowymi.

Smacznego!!!

Poniżej klikając w Pobierz można pobrać i wydrukować przepis 🙂