Tradycyjna babka na budyniach mojej Babci

To pyszny, nadszarpnięty zębem czasu przepis Mojej Babci, a może jeszcze jej Mamy, a może jeszcze starszy przepis na babkę na budyniach. To kolejny przepis przekazywany w mojej rodzinie ze strony Babci z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach może wydać się Wam mało oryginalny, gdyż teraz ciasta muszą być wymyślne, bo inaczej nie są smaczne, a ten przepis obala ten mit. Chociaż jest bez kremu smakuje wyśmienicie 🙂

Na formę do babek o średnicy 24 cm.

Składniki:

4 jajka

4 budynie czekoladowe

1 szklanka cukru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

125 g masła

1 opakowanie cukru brązowego z cynamonem



Dodatkowo:

Płatki migdałowe do dekoracji

2 łyżki masła

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki wody

2 łyżki kakao.

1 łyżeczka mąki tortowej

Wykonanie:

Jajka z cukrem i cukrem brązowym ubijać nad parą ( nie zanurzać miski w wodzie). Ubijać około 8-10 minut tak, aby powstała gęsta masa.

Jajka po ubiciu na parze

Do tego wlewać partiami rozpuszczone letnie masło. Lekko ubić. Na koniec wsypać suche produkty i wymieszać łyżką.

Przelać na formę do babek o średnicy 24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170 stopni C przez 45 – 50 minut.

Przestudzone ciasto polać polewą przygotowaną wyżej wymienionych składników. Rozpuścić ciągle mieszając do zagotowania. Udekorować płatkami migdałowymi.

Smacznego!!!



Poniżej klikając w Pobierz można pobrać i wydrukować przepis 🙂