Tort orzechowy z kremem czekoladowym

Dzisiaj polecam Wam pyszny tort orzechowy, ponieważ orzechy włoskie wpływają bardzo pozytywnie na nasz organizm. Przyczyniają się do obniżania złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej oraz wspierają pracę mózgu. Ze względu na zawartość między innymi kwasu foliowego zaleca się je jeść kobietom w ciąży. Jednak należy pamiętać, że zawierają alergeny i mogą wywołać silną reakcję uczuleniową. Więcej informacji o orzechach włoskich znajdziecie na: https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/dieta/orzechy-wloskie-kalorie-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-witaminy/q9b6g3m

Składniki na biszkopt orzechowy:(będą potrzebne dwa takie same biszkopty)

4 jajkatort orzechowy2

10 dag orzechów włoskich

4 łyżki cukru

2 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Wykonanie:

Orzechy zmielić w blenderze lub choperze. Zmielone orzechy wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować jeszcze przez chwilę. Dodać żółtka i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać mieszankę orzechów z bułką tartą i proszkiem. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na okrągłą formę o średnicy 24 cm. Upiec dwa takie same biszkopty. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 do 35 minut.

 tort orzechowy

Krem czekoladowy

Składniki:

2 budynie śmietankowe (ja użyłam tych do ciast i kremów na 0,5 litra mleka)

1 litr mleka 1,5%

8 łyżek cukru

3 łyżki mąki tortowej

200 g czekolady mlecznej

250 g mascarpone

Wykonanie:

Z litra mleka odlać szklankę. Resztę wlać do garnka i zagotować. Do szklanki mleka wsypać budynie, cukier i mąkę. Dobrze wymieszać tak, aby nie było grudek ( ja robię to za pomocą łopatki od miksera). Tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego mleka i gotować przez chwilę (ok.1 min.). Odczekać ok. 5 min., aż budyń delikatnie przestygnie i dodać połamaną wcześniej czekoladę. Nie wrzucać czekolady bezpośrednio po ugotowaniu, bo może się zwarzyć!!! Mieszaćtortorzechowy1 energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do ostygnięcia. Do przestudzonej masy dodawać po 1 łyżce mascaropne i miksować. Gotowym kremem przełożyć przekrojone na połowę biszkopty. Ozdobić tort według uznania.

Smacznego!!!