Tort orzechowo-bezowy
Biszkopt orzechowy
6 jajek
15 dag zmielonych orzechów
6 łyżek cukru
3 łyżki tartej bułki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i wymieszać mikserem. Zmielone orzechy wymieszać z bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut.
Składniki:
3 białka
100 gram cukru
100 gram cukru pudru
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać przesiany przez sitko cukier puder i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 70 minut.
Składniki:
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
8 łyżek cukru
1 litr mleka
2 kostki masła
Wykonanie:
Z 1 litra mleka odlać ¾ szklanki i wlać do większego naczynia. Pozostałe mleko zagotować z 8 łyżkami cukru. Do odlanego mleka wsypać 4 paczki budyniu dobrze wymieszać. Kiedy mleko się zagotuje wlać do niego budyń i gotować jeszcze przez chwilę. Gotowy budyń przestudzić. Zimny budyń można zacząć miksować, dodając po 1 łyżce masła.
Wykończenie:
Biszkopt orzechowy przekroić na połowę. Jedną część położyć na spód talerza do tortów i wyłożyć na nią krem. Przykryć bezą i posmarować kremem. Na wierzch położyć biszkopt orzechowy. Posmarować kremem i udekorować według uznania.
Smacznego!!!
wygląda bardzo smacznie:)
Przepysznie się prezentuje!
I pysznie smakuje 🙂 Pozdrawiam