Tarta z kremem budyniowym i owocami
Witajcie,
Dzisiaj polecam pyszną tartę z kremem budyniowym, borówkami oraz malinami 😉
Na blachę o średnicy 26 cm
Składniki na ciasto:
255 g mąki luksusowej typ 550
130 g masła o temperaturze pokojowej
100 g cukru kryształ
1 jajko
2 łyżki wody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką. Ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem.
Krem budyniowy:
Składniki:
2 torebki budyniu waniliowego
600 ml mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru ze skórką pomarańczy
1 kwaśna śmietana 18% (200 g)
2 jogurty naturalne po 180 g każdy
Wykonanie:
Budyń ugotować z 4 łyżkami cukru na 600 ml mleka. Ciepłą (nie gorącą) masę budyniową połączyć ze śmietaną i jogurtami naturalnymi.
Pozostałe składniki:
350 g owoców (borówki i maliny)
Wykonanie końcowe:
Na gotowy spód rozsmarować ½ kremu budyniowego.
Posypać owocami i wyłożyć resztę kremu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 1750C przez 60 minut.
Po ostygnięciu tartę polać polewą czekoladową przygotowaną wg poniższego przepisu:
Składniki: 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru kryształ, 1 łyżka kakao, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka żelatyny; Wykonanie: wszystkie składniki rozpuścić w małym garnuszku, na małym ogniu. Nie gotować.
Smacznego!!!
Idealna na lato!
Bardzo sympatyczny krem budyniowy, muszę zapamiętać!