Szybkie, tanie i nieskomplikowane ciasto na kruszonce z rabarbarem

Ciasto z „Babcinego” zeszytu, zawsze wychodzi. Poza tym jest niedrogie i pomimo obszernego opisu nieskomplikowane, a przede wszystkim smaczne. Znika za jednym posiedzeniem 🙂

Kruszonka:

Składniki:

3 szklanki mąki tortowej

½ szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła 82% o temperaturze pokojowej

6 żółtek



Wykonanie:

Składniki sypkie wsypać do miski i wymieszać. Dodać masło, żółtka i wyrobić kruszonkę.

Piana:

Składniki:

6 białek

Szczypta soli

2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego

Wykonanie:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Wsypać budynie i delikatnie wymieszać.

Owoce:

Ok. 500-600 g rabarbaru, obrać i pokroić w kostkę dzień wcześniej. Zasypać ½ szklanki cukru. Przed położeniem na ciasto odcedzić z soku.

Przygotowanie ciasta:

⅔ kruszonki przełożyć na blachę (23cmx35cm) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia – na to wyłożyć ubitą pianę z budyniem – rabarbar bez soku – pozostała kruszonka.

Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1700C przez 50 minut.

Smacznego!!!