Szybkie, tanie i nieskomplikowane ciasto na kruszonce z rabarbarem
Ciasto z „Babcinego” zeszytu, zawsze wychodzi. Poza tym jest niedrogie i pomimo obszernego opisu nieskomplikowane, a przede wszystkim smaczne. Znika za jednym posiedzeniem 🙂

Kruszonka:
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła 82% o temperaturze pokojowej
6 żółtek
Wykonanie:
Składniki sypkie wsypać do miski i wymieszać. Dodać masło, żółtka i wyrobić kruszonkę.
Piana:
Składniki:
6 białek
Szczypta soli
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Wsypać budynie i delikatnie wymieszać.
Owoce:
Ok. 500-600 g rabarbaru, obrać i pokroić w kostkę dzień wcześniej. Zasypać ½ szklanki cukru. Przed położeniem na ciasto odcedzić z soku.
Przygotowanie ciasta:
⅔ kruszonki przełożyć na blachę (23cmx35cm) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia – na to wyłożyć ubitą pianę z budyniem – rabarbar bez soku – pozostała kruszonka.






Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1700C przez 50 minut.
Smacznego!!!
Idealne na niezapowiedziane okazje :)) dla mnie smakuje wyśmienicie !
Dziękuję, pozdrawiam 🙂
Kiedyś mama robiła bardzo często, ale to za dzieciństwa… Teraz nie ma czasu i głowy, chętnie bym spróbowała jak smakuje Twoje:))
Dzięki Tosiu 🙂 Polecam, pychotka:)