Szybkie i tanie rogaliki drożdżowe mojej Babci
½ kg mąki
1 kostka margaryny
5 dag drożdży
6 łyżek śmietany kwaśnej 18%
1 jajko
2 łyżki cukru
Szczypta soli
Marmolada
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do garnuszka. Dodać śmietanę, cukier i szczyptę soli, rozpuścić delikatnie podgrzewając (może być tylko ciepłe).
Do miski wsypać mąkę, dodać wcześniej przygotowane drożdże, margarynę, jajko i wyrobić ciasto. Ciasto nie może kleić się do rąk.
Z ciasta formować kulę. Rozwałkować (grubości ok. 2 mm) tak, aby otrzymać okrąg. Pociąć na trójkąty, nakładać marmoladę i formować rogaliki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut (do zrumienienia).
Wykończenie:
Polać lukrem.
SMACZNEGO 🙂
Do tych rogalików najlepsza dla mnie jest marmolada różana.
Czasami na lukrze kandyzowana skórka pomarańczy.
Pyyyychota. 🙂
Tak, marmolada różana jest pycha do tych rogalików 🙂