Szybkie ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką
Witajcie,
Dzisiaj polecam Wam pyszne i szybkie do zrobienia ciasto ucierane z rabarbarem według przepisu mojej Mamy.
Rabarbar to warzywo, które powinniśmy jadać, ponieważ posiada zdrowotne właściwości dla naszego organizmu. Zawarte w nim substancje pozwolą pozbyć się toksyn z organizmu. Dzięki witaminie B rabarbar pozwoli nam walczyć ze stresem, a dzięki zawartej w nim witaminie C będziemy cieszyć się młodym wyglądem. Po więcej informacji zapraszam na: https://tipy.interia.pl/artykul_17766,wlasciwosci-zdrowotne-rabarbaru.html
Składniki:
250 g masła
4 jajka
2 szklanki mąki typ 550
1 szklanka mączki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Ok. 700 g – 750 g rabarbaru + 3 łyżki cukru brązowego
Wykonanie:
Rabarbar opłukać i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i zasypać cukrem brązowym. Odstawić.
Margarynę utrzeć z cukrem. Miksując dodawać po jednym jajku. Na koniec wsypać mąkę, mączkę i proszek do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypać rabarbarem.
Następnie posypać kruszonką przygotowaną według poniższego przepisu:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru,
- Mąki tyle co dość,
Zagnieść kruszonkę.
Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1700C przez 50 minut.
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!!!