Szybki i prosty sernik według przepisu Babci

Dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na szybki i prosty w wykonaniu sernik według przepisu Babci. Pyszny, kremowy i puszysty. Nikt nie zdoła się mu oprzeć 😉 Polecam 🙂

Składniki:

1 kg twarogu z wiaderka

7 jajek

1 szklanka cukru kryształ

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka olejku pomarańczowego

1 opakowanie budyniu śmietankowego/ waniliowego bez cukru

200 g śmietany

120 g kaszki manny

130 g masła 82%

220 g herbatników

Wykonanie:

Herbatniki rozkruszyć w blenderze. Masło rozpuścić i wlać do rozkruszonych herbatników. Dobrze wymieszać. Przełożyć na tortownicę o średnicy 26 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem pomarańczowym. Dodać śmietanę i ponownie ubić. Dodać twaróg, budyń, kaszkę mannę i ucierać przez chwilę na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 165 stopni C przez 65 minut. Chłodzimy ok. 40 minut przy wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego!!!