Szybka kruszonka kokosowa z rabarbarem, jagodami kamczackimi oraz bezą kokosową
Witajcie,
Dzisiaj też polecam Wam smaczne i szybkie ciasto do zrobienia według przepisu mojej Mamy. Zachęcam do spróbowania 😉
Do ciasta została dodana mało znana w Polsce jagoda kamczacka, za to od wieków popularna w Rosji, Chinach oraz Japonii. Jagoda kamczacka to skarbnica antyoksydantów. Może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący przed cukrzycą i chorobami układu krążenia. Więcej o leczniczym działaniu jagody kamczackiej dowiecie się na stronie: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagoda-kamczacka-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie_45323.html
Składniki na ciasto:
125 g masła
1 żółtko
1 całe jajko
2 szklanki mąki typ 550
1 szklanka wiórek kokosowych
½ szklanki cukru brązowego jasnego + 2 łyżki do rabarbaru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 – 3 garście jagody kamczackiej
250 g rabarbaru
Wykonanie:
Rabarbar opłukać i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i zasypać cukrem brązowym. Odstawić.
Sypkie składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać masło, jajko, żółtko i zagnieść. Wyrobić kruszonkę. Zostawić 1/3 kruszonki.
Pozostałą część wyłożyć na blaszkę o średnicy 24 cm (blachę można wyłożyć papierem do pieczenia). Posypać rabarbarem i jagodami.
Następnie posypać resztą kruszonki.
Przygotować bezę z następujących składników:
- 1 białko + szczypta soli
- 2 łyżki cukru brązowego jasnego
- 3 czubate łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie: Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno. Miksując dodać cukier brązowy. Dobrze rozbić. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto i rozsmarować.
Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1700C przez 45 minut.
Smacznego!!!