Szybka kruszonka kokosowa z rabarbarem, jagodami kamczackimi oraz bezą kokosową

Witajcie,

Dzisiaj też polecam Wam smaczne i szybkie ciasto do zrobienia według przepisu mojej Mamy. Zachęcam do spróbowania 😉

Do ciasta została dodana mało znana w Polsce jagoda kamczacka, za to od wieków popularna w Rosji, Chinach oraz Japonii. Jagoda kamczacka to skarbnica antyoksydantów. Może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący przed cukrzycą i chorobami układu krążenia. Więcej o leczniczym działaniu jagody kamczackiej dowiecie się na stronie: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagoda-kamczacka-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie_45323.html

Składniki na ciasto:

125 g masła

1 żółtko

1 całe jajko

2 szklanki mąki typ 550

1 szklanka wiórek kokosowych

½ szklanki cukru brązowego jasnego + 2 łyżki do rabarbaru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

2 – 3 garście jagody kamczackiej

250 g rabarbaru

Wykonanie:

Rabarbar opłukać i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i zasypać cukrem brązowym. Odstawić.

Sypkie składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać masło, jajko, żółtko i zagnieść. Wyrobić kruszonkę. Zostawić 1/3 kruszonki.

Pozostałą część wyłożyć na blaszkę o średnicy 24 cm (blachę można wyłożyć papierem do pieczenia). Posypać rabarbarem i jagodami.

Następnie posypać resztą kruszonki.

Przygotować bezę z następujących składników:

  •    1 białko + szczypta soli
  •     2 łyżki cukru brązowego jasnego
  •     3 czubate łyżki wiórek kokosowych

 

Wykonanie: Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno. Miksując dodać cukier brązowy. Dobrze rozbić. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto i rozsmarować.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1700C przez 45 minut.

Smacznego!!!