Szybka babka cytrynowa
Składniki:
1 ½ szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
200 ml oleju rzepakowego
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
100 g kandyzowanej skórki z cytryny
Cukier puder
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miksując dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i miksować przez chwilę. Miksując powoli, w kilku porcjach, dodajemy olej. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i mieszamy delikatnie łyżką. Wrzucić 70 g skórki kandyzowanej z cytryny i ponownie delikatnie wymieszać łyżką.
Gotową masę wylewamy do formy na babkę o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1650C przez 40-45 minut.
Do miseczki wsypujemy cukier puder (ok. ½ szkl.) stopniowo dolewając małe ilości gotowanej wody, ucierając, do uzyskania gęstego lukru. Polewamy babkę i posypujemy resztą skórki cytrynowej.
Smacznego!!!