Szarlotka prawie fit – pycha :)
Pyszna szarlotka na kruchym, razowym cieście. Z przygotowaniem jej poradzi sobie każdy, nawet początkujący w kuchni 🙂
Na blachę o wymiarach 23,5cm x 23,5 cm
2 łyżki cukru brązowego
150 g zmielonych płatków owsianych
50 g zmielonych orzechów włoskich
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej do wypieku chleba
60 g zimnego masła
3 łyżki miodu naturalnego ( ja daję gryczany)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
½ łyżeczki cynamonu
1,5 kg jabłek
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
Wykonanie:
Płatki owsiane oraz orzechy zmielić w choperze lub blenderze ( nie muszą być zmielone na pył). Do zmielonych płatków owsianych i orzechów dodajemy mąkę, cynamon, 2 łyżki cukru brązowego, masło, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia i jajka oraz miód. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto można włożyć na ½ godziny do lodówki (ale nie trzeba).
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy cukrem z cynamonem i odstawiamy, aby puściły sok. Po upływie ok. 20-30 minut odciskamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Obie wałkujemy na papierze do pieczenia na wymiar blaszki. Pamiętajmy, aby przed wałkowaniem papier podsypać mąką. Dolną warstwę przekładamy do formy, układamy na niej jabłka wyciśnięte z soku i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 – 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!