Szarlotka pod chmurką – #jedzjabłka
Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem mojej Babci na pyszną szarlotkę. Jej smak zapamiętacie na długo ;). Poza tym jest prosta w wykonaniu. Polecam!!!
Na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki:
3 szkl. mąki
¾ szkl. cukru + 1/3 szkl. do białek
3 jajka
1 łyżkę smalcu
20 dag margaryny
1/3 szkl. cukru pudru
Ok. 1 kg jabłek
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki i potrzeć na tarce o grubych oczkach.
Żółtka oddzielić od białek. Białka wykorzystamy do ubicia piany. Mąkę, ¾ szkl. cukru, żółtka, smalec, margarynę zagnieść jak na kruche ciasto. Gotowe ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto wyłożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Po tym czasie położyć jabłka i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. W międzyczasie ubić pianę z białek. Dodać 1/3 szkl. cukru i ubijać dalej. Na koniec dodać 1/3 szkl. cukru pudru i delikatnie wymieszać łyżką. Po tym czasie nałożyć na jabłka pianę i piec następne 15 minut. Piekarnik podczas całego pieczenia musi być ustawiony na 170 stopni, a łączny czas pieczenia wynosi 50 minut.
Smacznego!!!
P.S. Tym wpisem chciałabym Was zachęcić do akcji #jedzjabłka.
Mniam, pięknie wygląda z tą bezą 🙂