Szarlotka pod chmurką – #jedzjabłka

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem mojej Babci na pyszną szarlotkę. Jej smak zapamiętacie na długo ;). Poza tym jest prosta w wykonaniu. Polecam!!!

 szarlotka1

Na tortownicę o średnicy 26 cm

 

Składniki:

3 szkl. mąki

¾ szkl. cukru + 1/3 szkl. do białek

3 jajka

1 łyżkę smalcu

20 dag margaryny

1/3 szkl. cukru pudru

Ok. 1 kg jabłek

 szarlotka

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki i potrzeć na tarce o grubych oczkach.

Żółtka oddzielić od białek. Białka wykorzystamy do ubicia piany. Mąkę, ¾ szkl. cukru, żółtka, smalec, margarynę zagnieść jak na kruche ciasto. Gotowe ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto wyłożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Po tym czasie położyć jabłka i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. W międzyczasie ubić pianę z białek. Dodać 1/3 szkl. cukru i ubijać dalej. Na koniec dodać 1/3 szkl. cukru pudru i delikatnie wymieszać łyżką. szarlotka2Po tym czasie nałożyć na jabłka pianę i piec następne 15 minut. Piekarnik podczas całego pieczenia musi być ustawiony na 170 stopni, a łączny czas pieczenia wynosi 50 minut.

Smacznego!!!

P.S. Tym wpisem chciałabym Was zachęcić do akcji #jedzjabłka.