Szarlotka na kruchym cieście

Witajcie,

dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na smaczną i niedrogą szarlotkę. Miałam ochotę na nią już bardzo długo i w końcu udało mi się ją upiec z pysznymi jabłkami z własnego ogródka. Warto pamiętać, że frakcje błonnika zawarte w jabłku mogą obniżać poziom cholesterolu, a także regulować pracę jelit. Pamiętajmy też, że jabłka spożywane w nadmiarze mogą powodować wzdęcia i bóle brzucha. Po więcej informacji zapraszam Was na stronę: https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/jablka-kiedy-lecza-kiedy-szkodza-tlumaczy-dietetyk/w7ze4

szarlotka1

Składniki:

3 szkl. mąki tortowejszarlotka2

¾ szkl. cukru brązowego + 2 łyżki

1 całe jajko

1 żółtko

1 czubata łyżka gęstej śmietany

200 g masła jogurtowego

1 łyżka cynamonu + ½ łyżkiszarlotka

1,5 kg – 1,6 kg jabłek

Do ciasta nie dodajemy proszku

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać i wydrążyć środki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub elektrycznej maszynce do warzyw też o grubych oczkach. Dodać ½ łyżki cynamonu i 2 łyżki cukru brązowego, wymieszać. Odstawić na ok. 15-30 minut. Z pozostałych składników zagnieść ciasto. Można włożyć na ½ godziny do lodówki, ale nie jest to konieczne. ¾ ciasta wyłożyć na  okrągłą blachęszarlotka3 o średnicy 26 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Wyjąć i położyć odciśnięte jabłka (ja przeciskam na sitku, wtedy się nic nie zmarnuje). Z reszty ciasta  na jabłkach zrobić kratkę. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 40 minut. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!