Szarlotka na kruchym cieście
Witajcie,
dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na smaczną i niedrogą szarlotkę. Miałam ochotę na nią już bardzo długo i w końcu udało mi się ją upiec z pysznymi jabłkami z własnego ogródka. Warto pamiętać, że frakcje błonnika zawarte w jabłku mogą obniżać poziom cholesterolu, a także regulować pracę jelit. Pamiętajmy też, że jabłka spożywane w nadmiarze mogą powodować wzdęcia i bóle brzucha. Po więcej informacji zapraszam Was na stronę: https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/jablka-kiedy-lecza-kiedy-szkodza-tlumaczy-dietetyk/w7ze4
Składniki:
¾ szkl. cukru brązowego + 2 łyżki
1 całe jajko
1 żółtko
1 czubata łyżka gęstej śmietany
200 g masła jogurtowego
1,5 kg – 1,6 kg jabłek
Do ciasta nie dodajemy proszku
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać i wydrążyć środki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub elektrycznej maszynce do warzyw też o grubych oczkach. Dodać ½ łyżki cynamonu i 2 łyżki cukru brązowego, wymieszać. Odstawić na ok. 15-30 minut. Z pozostałych składników zagnieść ciasto. Można włożyć na ½ godziny do lodówki, ale nie jest to konieczne. ¾ ciasta wyłożyć na okrągłą blachę o średnicy 26 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Wyjąć i położyć odciśnięte jabłka (ja przeciskam na sitku, wtedy się nic nie zmarnuje). Z reszty ciasta na jabłkach zrobić kratkę. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 40 minut. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Piekę już po raz drugi ,ponieważ ta szarlotka jest znakomita smakuje całej rodzinie..