Surówka z białej kapusty

W naszym domu króluje prawie cały rok. Smaczna, zdrowa i dostarcza nam minerałów oraz witamin. Niepowtarzalny smak sprawia, że kiedy się skończy już mamy ochotę na następną. Idealna do kanapek, dań obiadowych czy na grilla. Można ją przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

 

Składniki:kapusta

2 kg kapusty białej świeżej

2 papryki czerwone

2 cebule czerwone

2 marchewki

2 łyżki kopru lub natki pietruszki

1 ½ łyżki soli

 surowka biala kapusta

Wykonanie:

Kapustę poszatkować. Wsypać 1 ½ łyżkę soli i dokładnie wymieszać. Odstawić na około pół godziny. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebule oraz marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek lub pietruszkę pokroić na drobno. Odcisnąć kapustę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę.

 

Zalewa:

½ szkl. octu

2/3 szkl. oliwy lub oleju

4 łyżeczki musztardy sarepskiej lepszej jakości

1 szkl. cukru

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na zalewę wymieszać w garnku i doprowadzić do wrzenia.

 surowka biała kapusta gotowa

Wykończenie:

Kapustę z warzywami zalać gorącą zalewą, wymieszać i włożyć do słoików. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO !!!