Surówka z białej kapusty
W naszym domu króluje prawie cały rok. Smaczna, zdrowa i dostarcza nam minerałów oraz witamin. Niepowtarzalny smak sprawia, że kiedy się skończy już mamy ochotę na następną. Idealna do kanapek, dań obiadowych czy na grilla. Można ją przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
2 kg kapusty białej świeżej
2 papryki czerwone
2 cebule czerwone
2 marchewki
2 łyżki kopru lub natki pietruszki
1 ½ łyżki soli
Wykonanie:
Kapustę poszatkować. Wsypać 1 ½ łyżkę soli i dokładnie wymieszać. Odstawić na około pół godziny. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebule oraz marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek lub pietruszkę pokroić na drobno. Odcisnąć kapustę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę.
Zalewa:
½ szkl. octu
2/3 szkl. oliwy lub oleju
4 łyżeczki musztardy sarepskiej lepszej jakości
1 szkl. cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki na zalewę wymieszać w garnku i doprowadzić do wrzenia.
Wykończenie:
Kapustę z warzywami zalać gorącą zalewą, wymieszać i włożyć do słoików. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO !!!
Super blog!:)
Zapraszam do mnie:)