Sos (chutney) pomidorowo-paprykowy w słoiki na zimę

Ten przepis wymyśliła moja Mama. To kolejny gęsty sos, który możemy wykorzystać, jako dodatek do obiadu. Jeśli, ktoś nie przepada za dynią lub cukinią to polecam ten smaczny sos. Można go wykorzystać, jako dodatek do leczo czy do kaszy, ryżu i ziemniaczków. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale wierzcie mi na słowo, że naprawdę warto. Gorąco polecam!!!

Składniki:

4 kg pomidorów

2 kg papryki czerwonej

350 g cebuli

1 szklanka octu jabłkowego (naturalnego)

1 szklanka cukru

2 łyżki soli

2 łyżki pieprzu czosnkowego

1 łyżka papryki czerwonej mielonej

1 łyżka kurkumy

8 ziaren ziela angielskiego

400 g koncentratu pomidorowego



Wykonanie:

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  2. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub rozdrobnić maszynką do rozdrabniania cebuli.
  4. Wszystko włożyć do dużego garnka.
  5. Wymieszać z cukrem, octem i przyprawami.
  6. Zagotować. Gotować bez przykrycia na małym ogniu ok. 2 godzin od czasu do czasu mieszając.
  7. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze ½ godziny często mieszając, aby sos się nie przypalił.
  8. Przełożyć do słoików.
  9. Wstawić do kociołka, na dno położyć czysty ręcznik kuchenny i do połowy słoików zalać zimną wodą. Po zagotowaniu pasteryzować 15 minut.

Smacznego!!!



Poniżej klikając w POBIERZ można pobrać przepis 🙂

Do słoików na zimę