Sos (Chutney) dyniowo-cukiniowy w słoiki na zimę

Uwielbiam tradycyjne przepisy, ale czasami też sięgam po nowości, gdyż w kuchni trzeba być elastycznym, nie można dać się zaszufladkować. To mój pomysł na ten sos. Pracowałam nad nim trzy sezony, aby uzyskać pożądaną konsystencję i w końcu się udało, ponieważ chutney to gęsty sos rodem z Indii. Victoria 😉 Tak jak wcześniej pisałam robię ten sos obowiązkowo od trzech lat, bo jest przydatny do wszystkiego, do ryżu, do kaszy, do ziemniaczków, a nawet do pizzy. Polecam!!!

Składniki:

3 kg dyni i cukinii obranej ze skórki i wydrążonej z nasion

½ kg cebuli obranej z łupin

2 łyżki soli kamiennej

1 kg papryki bez ziaren

2 kg pomidorów

250 g cukru

200 ml octu jabłkowego

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

5 ząbków czosnku

280 g koncentratu pomidorowego

280 g ketchupu

2 łyżki gorczycy

1 ½ łyżki pieprzu czarnego mielonego

2 łyżki bazylii suszonej

1 ½ łyżki papryki czerwonej mielonej

1 ½ łyżki kurkumy



Wykonanie:

  1. Dynię i cukinię obrać, wydrążyć ziarna i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Dynię, cukinię i cebulę wsypać do dużego garnka i zasolić 2 łyżkami. Odstawić na ok. 1 ½ do 2 godzin. Po tym czasie zlać sok, jaki puściły warzywa.
  2. Dodać cukier, ocet, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować i gotować na średnim ogniu bez przykrywki, (aby woda odparowała) przez 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Pomidory sparzyć gorącą wodą. Po dwóch minutach zlać wodę i zalać na chwilę zimną wodą. Wodę wylać. Pomidory obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  4. Paprykę oczyścić z ziaren, umyć i pokroić w kostkę.
  5. Czosnek obrać. Potrzeć na tarce na małych oczkach.
  6. Po 20 minutach gotowania dodać pomidory, czosnek, paprykę, ketchup, koncentrat i pozostałe przyprawy. Zagotować. Przestawić na bardzo mały ogień i gotować ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając (pod koniec częściej, aby sos nie przypalił) do uzyskania gęstej konsystencji.
  7. Odstawić do ostudzenia. Nakładać do słoików. Otrzymamy ok. 9 słoików po 0,66 litra.
  8. Wstawić do kociołka, na dno położyć czysty ręcznik kuchenny i do połowy słoików zalać zimną wodą. Po zagotowaniu pasteryzować 20 minut.

Smacznego!!!



Poniżej klikając w POBIERZ można pobrać i wydrukować przepis 🙂

Szukasz ciekawych poradników lub książek? https://webep1.com/go/c6042614bf