Sos (Chutney) dyniowo-cukiniowy w słoiki na zimę
Uwielbiam tradycyjne przepisy, ale czasami też sięgam po nowości, gdyż w kuchni trzeba być elastycznym, nie można dać się zaszufladkować. To mój pomysł na ten sos. Pracowałam nad nim trzy sezony, aby uzyskać pożądaną konsystencję i w końcu się udało, ponieważ chutney to gęsty sos rodem z Indii. Victoria 😉 Tak jak wcześniej pisałam robię ten sos obowiązkowo od trzech lat, bo jest przydatny do wszystkiego, do ryżu, do kaszy, do ziemniaczków, a nawet do pizzy. Polecam!!!

Składniki:
3 kg dyni i cukinii obranej ze skórki i wydrążonej z nasion
½ kg cebuli obranej z łupin
2 łyżki soli kamiennej
1 kg papryki bez ziaren
2 kg pomidorów
250 g cukru
200 ml octu jabłkowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
5 ząbków czosnku
280 g koncentratu pomidorowego
280 g ketchupu
2 łyżki gorczycy
1 ½ łyżki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki bazylii suszonej
1 ½ łyżki papryki czerwonej mielonej
1 ½ łyżki kurkumy
Wykonanie:
- Dynię i cukinię obrać, wydrążyć ziarna i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Dynię, cukinię i cebulę wsypać do dużego garnka i zasolić 2 łyżkami. Odstawić na ok. 1 ½ do 2 godzin. Po tym czasie zlać sok, jaki puściły warzywa.
- Dodać cukier, ocet, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować i gotować na średnim ogniu bez przykrywki, (aby woda odparowała) przez 20 minut od czasu do czasu mieszając.
- Pomidory sparzyć gorącą wodą. Po dwóch minutach zlać wodę i zalać na chwilę zimną wodą. Wodę wylać. Pomidory obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
- Paprykę oczyścić z ziaren, umyć i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać. Potrzeć na tarce na małych oczkach.
- Po 20 minutach gotowania dodać pomidory, czosnek, paprykę, ketchup, koncentrat i pozostałe przyprawy. Zagotować. Przestawić na bardzo mały ogień i gotować ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając (pod koniec częściej, aby sos nie przypalił) do uzyskania gęstej konsystencji.
- Odstawić do ostudzenia. Nakładać do słoików. Otrzymamy ok. 9 słoików po 0,66 litra.
- Wstawić do kociołka, na dno położyć czysty ręcznik kuchenny i do połowy słoików zalać zimną wodą. Po zagotowaniu pasteryzować 20 minut.


Smacznego!!!
Poniżej klikając w POBIERZ można pobrać i wydrukować przepis 🙂