Smakowite ciasto Arabica

Składniki:arabica1

40 dag mąki (ok.4 ½ szklanki)

20 dag margaryny

1 szkl. cukru

2 całe jajka

1 żółtko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Olejek waniliowy

 

Wykonanie:arabica

Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść, aby powstała jednolita masa. Ciasto podzielić na trzy części i każdą upiec oddzielnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.

 

Wykończenie:

2 paczki galaretki brzoskwiniowej

1 dżem brzoskwiniowy

1 paczka kremu waniliowego

2 łyżeczki kawy sypanej

 

Dwie paczki galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Krem przygotować według wskazań producenta. Kawę zalać w kubku o pojemności około 300 ml.

Dolną warstwę skropić kawą i wyłożyć na nią krem. Przykryć kolejną warstwą, ponownie skropić kawą, posmarować dżemem i wylać tężejącą galaretkę. Wierzchnią warstwę również skropić kawą, a następnie polać polewą czekoladową. Można posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi.

 

Polewa czekoladowa:arabica2

Składniki:

1/3 kostki margaryny

4 łyżki mleka

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki

1 łyżka kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki rozpuścić w garnku na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, nie gotować.

SMACZNEGO !!!