Smaczny, zdrowy i niedrogi jabłecznik
Pyszny biszkopt według przepisu mojej Babci połączony z jabłkami tworzy smaczną kompozycję, która spowoduje, że nie będziecie mogli się jej oprzeć. Gorąco polecam!!!
Na formę do tortu o średnicy 24cm
4 jajka
¾ szkl. cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Około 60-70 dag jabłek pokrojonych w kostkę
3 galaretki ananasowe lub cytrynowe
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Mączkę ziemniaczaną, mąkę tortową, proszek do pieczenia wsypać na sitko i przesiać do wcześniej ubitej masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 35 minut.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Przygotowanie jabłek:
Pokrojone w kostkę jabłka wrzucić do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty na małym ogniu. Wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.
Zimny biszkopt przekroić na połowę. Większą część przestudzonej i lekko tężejącej masy jabłkowej wyłożyć na spód biszkoptu. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzch położyć resztę masy jabłkowej. Wstawić do lodówki do stężenia.
Smacznego!!!
smaczniutko wyglada, bardzo fajny blog i fajne przepisy, na pewno bede zagladac 🙂
Dzięki :). Pozdrawiam !!!