Smaczne, szybkie i tanie ciasto czekoladowe
Szukam dla Was ciast tanich i szybkich w wykonaniu, a zarazem smacznych wśród przepisów mojej Babci i Mamy, ale nie tylko. Oczywiście większa część (około 85%) to są przepisy mojej Babci. Tym razem jednak zaciekawił mnie przepis jaki znalazłam na proszku do pieczenia Gellwe. Postanowiłam go wypróbować i jak wyjdzie podzielić się nim z Wami. Czasami lubię popróbować nowości :). Ciasto wyszło idealnie, po prostu poezja smaku. Spróbujcie sami ;).
Składniki:
½ tabliczki gorzkiej czekolady
20 dag margaryny
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
4 jajka
2 łyżki kakao Gellwe
1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe
1 cukier waniliowy Gellwe
Wykonanie:
- Margarynę rozpuścić w rondelku. Czekoladę pokroić na drobne kawałki.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Ubijać żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
- Wlać letnią, rozpuszczoną margarynę, wsypać mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia i miksować około 4 minuty.
- Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
- Dodać kakao przesiane przez sitko, wrzucić kawałki czekolady i ponownie delikatnie wymieszać łyżką.
- Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (10cm x 25cm) i piec w temperaturze 190 stopni przez 45 – 50 minut.
Polać polewą Gellwe lub przygotować polewę, tak jak zrobiłam to ja:
½ tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku na najmniejszym ogniu. Polać ciasto.
Smacznego !!!
Lubię takie ciasto