Smaczne i szybkie cebularze mojej babci
1 kg mąki
8 dag drożdży
10 łyżek oleju
3 szkl. letniej wody
6 dużych cebul
Majeranek
Pieprz
Sól
1 łyżeczka cukru
Cebulę (ja użyłam czerwoną, ponieważ wg mnie jest bardziej delikatna) pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać przyprawy (majeranek, sól, pieprz) oraz 1 łyżeczkę cukru i zeszklić.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżeczką soli. Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek i wlać rozpuszczone drożdże. Dodać olej. Wszystko wymieszać i uformować jednolitą kulę. Konsystencja ciasta musi być taka, aby nie kleiło się do rąk. Ciasto wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Następnie po wyjęciu formować cebularze. Nakładać na nie przygotowaną (przestudzoną) wcześniej cebulę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut (do lekkiego zrumienienia). Można podawać z ketchapem.
Mmm to musi smakować przepysznie!