Smaczne drożdżówki z truskawkami

Składniki:drożdż4

0,9 kg mąki tortowej

1 szkl. mleka

10 dag drożdży

4 łyżki cukru

4 jajka

3/4 kostki margaryny

Szczypta soli

Truskawkidrożdż1

 

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem soli i cukru. Wylać na mąkę. drożdż2 drożdż3Rozpuścić ¾ kostki margaryny na małym ogniu (nie gotować). Lekko przestudzoną dodać do mąki. Jajka roztrzepać i dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie ręką wyrobić ciasto. Nie powinno kleić się do rąk.

 

Zakruszki:

0,1 kg mąki

¼ kostki margaryny

Cukier waniliowy

3 łyżki cukru

 drożdż5

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść tak, aby powstały drobne zakruszki.

 

Wykończenie:

Z ciasta urywać kulki i na desce lub stolnicy  formować wałeczki długości ok. 30 cm. Następnie na blaszce zwinąć w ślimaka. Truskawki dzielimy na ćwiartki i układamy na drożdżówkach. Posypujemy kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 17o stopni przez 20 minut. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.  

 

Smacznego !!!