Smaczne drożdżówki z truskawkami
0,9 kg mąki tortowej
1 szkl. mleka
10 dag drożdży
4 łyżki cukru
4 jajka
3/4 kostki margaryny
Szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem soli i cukru. Wylać na mąkę.
Rozpuścić ¾ kostki margaryny na małym ogniu (nie gotować). Lekko przestudzoną dodać do mąki. Jajka roztrzepać i dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie ręką wyrobić ciasto. Nie powinno kleić się do rąk.
Zakruszki:
0,1 kg mąki
¼ kostki margaryny
Cukier waniliowy
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść tak, aby powstały drobne zakruszki.
Wykończenie:
Z ciasta urywać kulki i na desce lub stolnicy formować wałeczki długości ok. 30 cm. Następnie na blaszce zwinąć w ślimaka. Truskawki dzielimy na ćwiartki i układamy na drożdżówkach. Posypujemy kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 17o stopni przez 20 minut. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego !!!
Domowe drożdżówy smakują najlepiej!
Właśnie mam truskawki i zabieram się za te drożdzówki, zobaczymy jakie cuda wyjdą:)