Smaczne drożdżówki z budyniem i marmoladą
Witam,
Dzisiaj polecam Wam smaczne drożdżówki z budyniem i marmoladą według sprawdzonego przepisu. Smakują wybornie i o wiele, wiele lepiej niż z cukierni. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
1 kg mąki do wypieków drożdżowych typ 650
50 g masła
10 dag drożdży
180 g jogurtu naturalnego
2 jajka
Olejek waniliowy
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
½ litra mleka + ½ szklanki
½ szklanki cukru + 6 łyżek cukru do budyniu
Ok. 400 g marmolady
Wykonanie:
Dwa budynie rozpuścić w ½ szkl. mleka z 6 łyżkami cukru. ½ litra mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać budyń i zagotować. Gotować ok.1-2 min, aż budyń będzie gęsty. Odstawić do ostygnięcia.
Drożdże pokruszyć do garnuszka. Dodać jogurt i rozpuścić delikatnie podgrzewając (może być tylko ciepłe). Masło rozpuścić, nie gotować.
Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i wymieszać. Dodać wcześniej przygotowane drożdże, masło, ubite jajka, kilka kropli olejku waniliowego i wyrobić ciasto. Ciasto nie może kleić się do rąk.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
Na jedną część wyłożyć budyń a na drugą marmoladę.
Każdą część (oddzielnie z marmoladą i oddzielnie z budyniem) zwinąć w rulon. Odcinać plastry grubości ok. 2 cm.
Kłaść na płasko (na blachę wyłożoną papierem do pieczenia) i formować drożdżówki (spłaszczyć na grubość ok. 1 cm).
Posypać przygotowaną kruszonką:
125 g masła + 4 łyżki cukru + mąka typ 650, wyrobić do uzyskania kruszonki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 1700C przez 20 minut . Gotowe drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Z tej porcji otrzymamy ok. 24 sztuki.
Smacznego 🙂