Smaczne ciasto z bezą – “Niebo w gębie”
Ciasto
4 jajka
1 ½ szkl. cukru
3 szkl. mąki tortowej
20 dag margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżeczkę sody
3 łyżki cukru pudru
1 słoik dżemu malinowego
20 dag orzechów włoskich
Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać mąkę, dodać: ¾ szkl. cukru, żółtka, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko zagnieść, tak aby ciasto nie kleiło się do rąk. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blachy o wymiarach: 25cm x 40 cm. Każde ciasto posmarować dżemem i posypać orzechami. Białka ubić na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodawać ¾ szkl. cukru. Po ubiciu dodać cukier puder przesiany przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką. Tak ubite białka nałożyć na ciasto posmarowane dżemem i posypane orzechami. Piec w piekarniku nagrzanym do 1500C przez 40 minut.
Krem:
2 łyżki mąki
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
½ szkl. cukru
2 szkl. mleka
1 kostka masła
Wykonanie:
1 ½ szkl. mleka wlać do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy i zagotować. W ½ szkl. mleka rozpuścić mąkę i mączkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka (przygotować tak jak budyń). Do wystudzonej masy miksując stopniowo dodawać masło. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wykończenie:
Na spód blachy położyć jedną warstwę ciasta. Na nią wyłożyć krem i położyć drugą warstwę. Polać polewą czekoladową, na którą przepis znajdziesz przy cieście miodowym http://przepisybabci.blog.pl/2014/04/03/najlepsze-ciasto-miodowe/
SMACZNEGO 😉
Jak ono przepięknie wygląda!
a jak smakuje. Pychotka 🙂
A u nas to ciasto nazywa się Pysznotka