Smaczne ciasteczka ślimaczki
2 szkl. mąki
12,5 dkg margaryny
1 jajko
2 dkg drożdży
1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18%
Marmolada twarda lub swojska gęsta marmolada. Ja użyłam agrestową.
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę oraz dodać margarynę i jajko. Drożdże z kwaśną śmietaną rozpuścić w małym garnuszku, na małym ogniu (mogą być tylko letnie). Dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Masa nie może kleić się do rąk, w razie potrzeby podczas zagniatania podsypać niewielką ilością mąki. Ciasto rozwałkować w prostokąt, posmarować marmoladą. Zwinąć ciasto w rulon jak roladę. Ciąć nożem ciastka o szerokości 1 cm – 1,5 cm i kłaść na blachę odkrojoną stroną, tak aby powstały ślimaczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut (do zrumienienia).
Można polać lukrem.
Smacznego!!!
Mmm, wyglądają ślicznie 🙂 Jestem pewna, że był pyszne 🙂
Tak były pyszne. Zachęcam do zrobienia. Pozdrawiam ;).