Sernik z masą krówkową – pycha
Smakuje tak jak wygląda, czyli pysznie. Każdy się skusi. Polecam 🙂

Składniki na spód:
220 g herbatników kakaowych lub zwykłych maślanych
110 g orzechów włoskich
130 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Masło roztopić. Herbatniki pokruszyć w blenderze lub chopperze. Orzechy drobno pokroić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25cm x 35cm. Starannie docisnąć do dna wyrównując powierzchnię.


Składniki na masę serową:
1,2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
510 g masy krówkowej (kajmaku) { 3 – 4 łyżki odłożyć do polewy}
6 jajek
60 g masła o temperaturze pokojowej
5 łyżek mleka
2 łyżki cukru pudru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
3 łyżki cukru waniliowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki (3 – 4 łyżki masy krówkowej zostawić do polewy) miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników.

Masę serową wylać na spód.

Piec w piekarniku nagrzanym do 1700C przez 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 1600C i piec jeszcze 40 minut.

Po wyłączeniu piekarnika, nie otwierać go, zostawić w nim sernik na 15 minut, a potem kolejne 15 minut przy lekko uchylonym.
Po wyjęciu z piekarnika posmarować jeszcze ciepły sernik polewą:
- 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
- 3 – 4 łyżki masy krówkowej.
Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z kajmakiem.


Smacznego!!!