Sernik na ciemnym spodzie
Dzisiaj polecam Wam pyszny sernik na ciemnym spodzie według przepisu Babci, trochę unowocześniony przez Mamę. Idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają ciasta czekoladowe i serniki. To mój ulubiony sernik. Polecam 😉

Składniki na spód:
200 g masła 82%
ok. 250 g mąki tortowej
½ szklanki cukru drobno mielonego do wypieków „Diamant”
3 żółtka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżeczek kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść. Gotową masę podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód blachy(25cmx35cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Drugą część zamrozić (ok. 3 godz.).
Składniki na masę serową:
200 g masła 82%
¾ szklanki cukru drobno mielonego do wypieków „Diamant”
Cukier pomarańczowy 100% „Delecta”
4 jajka
1 kg twarogu „President”
5 łyżek kaszki manny
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem pomarańczowym. Dodać żółtka, miksować. Dodać twaróg i ponownie zmiksować. Następnie dodać kaszkę mannę i utrzeć. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę. Wymieszać delikatnie łyżką. Na wierzch zetrzeć zamrożone wcześniej ciasto kakaowe. Piec w piekarniku z termo obiegiem nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Smacznego!!!
Smakowity prosty serniczek. Właśnie takiego przepisu potrzebowałam. :))
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam 😉
Bardzo lubię sernik w takiej wersji, ale świetnym dodatkiem w tym wszystkim mogłyby być brzoskwinie 🙂
Sernik to ja uwielbiam pod każdą postacią. Na święta miałam dwa rodzaje
Czekoladowy serniczek brzmi i wygląda na prawdę pysznie.
Na prawdę pyszny i prosty w wykonaniu. Wszystkim posmakował. Pozdrawiam 🙂
Bardzo dziękuję za opinie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Wygląda przepysznie. Zwłaszcza, że bardzo lubię serniki!