Sernik na ciemnym spodzie

Dzisiaj polecam Wam pyszny sernik na ciemnym spodzie według przepisu Babci, trochę unowocześniony przez Mamę. Idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają ciasta czekoladowe i serniki. To mój ulubiony sernik. Polecam 😉

Print Form




Składniki na spód:

200 g masła 82%

ok. 250 g mąki tortowej

½ szklanki cukru drobno mielonego do wypieków „Diamant”

3 żółtka

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżeczek kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść. Gotową masę podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód blachy(25cmx35cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Drugą część zamrozić (ok. 3 godz.).

Składniki na masę serową:

200 g masła 82%

¾ szklanki cukru drobno mielonego do wypieków „Diamant”

Cukier pomarańczowy 100% „Delecta”

4 jajka

1 kg twarogu „President”

5 łyżek kaszki manny

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem pomarańczowym. Dodać żółtka, miksować. Dodać twaróg i ponownie zmiksować. Następnie dodać kaszkę mannę i utrzeć. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę. Wymieszać delikatnie łyżką. Na wierzch zetrzeć zamrożone wcześniej ciasto kakaowe. Piec w piekarniku z termo obiegiem nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Smacznego!!!