Sernik kujawski z mlekiem w proszku
Pyszny sernik z mlekiem w proszku po prostu rozpływa się w ustach. Idealny na imprezę 🙂

Składniki na spód:
300 g herbatników
150 g masła
1 łyżka olejku waniliowego
Wykonanie:
Herbatniki rozkruszyć w chopperze. Masło rozpuścić, nie gotować. Gorące wymieszać z olejkiem wlać do herbatników, dobrze wymieszać.

Przełożyć na blachę (wymiary: 25cmx35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie, dobrze ugnieść.

Składniki na masę twarogową:
1 kg twarogu z wiaderka
1 szklanka cukru brązowego
2 łyżki cukru waniliowego za skórką cytryny
6 jajek
2 budynie waniliowe
½ szklanki oleju rzepakowego
1 ½ szklanki mleka 2%
1 ½ szklanki mleka w proszku
1 łyżka olejku waniliowego
Szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, cukier brązowy, cukier ze skórką cytryny, olejek waniliowy utrzeć mikserem. Ucierając partiami dodawać mleko wymieszane z olejem. Następnie dodać mleko w proszku z budyniami przesiane przez sitko, utrzeć mikserem. Dodać ubitą pianę i wymieszać łyżką.

Gotową masę przełożyć na herbatnikowy spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut. Następnie skręcić temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, studzić 15 minut. Wystawić z piekarnika i wystudzić. Zimny sernik polać polewą.
Składniki na polewę:
50 g masła
3 łyżki mleka 2%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka mąki tortowej
2 rządki gorzkiej czekolady 80%
Wykonanie:
Na wolnym ogniu, mieszając doprowadzić do wrzenia. Lekko przestudzoną polewą polać sernik.

Gotowy sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!

Poniżej klikając w POBIERZ, można pobrać i wydrukować przepis 🙂