Schab na szybko z warzywami w sosie pomidorowym
Dzisiaj chciałabym Wam polecić mój przepis na schab na szybko dla zabieganych. To danie nie wymaga od nas dużo czasu, ale za to odwdzięczy się sporą ilością witamin. Po prostu pycha. Polecam!!!

Składniki:
400-500 g schabu bez kości
2 marchewki
300-400 g kapusty
1 papryka, np. żółta
Garść siekanej pietruszki
1 jabłko
1 por
500 g koncentratu pomidorowego domowego lub z kartonika
2 szklanki wody
Przyprawy do kapusty: sól, pieprz czarny mielony, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu jabłkowego
Przyprawy do mięsa: sól, pieprz czarny mielony, bazylia, kurkuma
Wykonanie:
Schab podzielić na 4-5 kawałków. Delikatnie rozbić tłuczkiem do kotletów. Posypać przyprawami. Kapustę oczyścić, umyć, posiekać na drobno.(Ja miałam małą główkę kapusty, który ważyła ok. 300-400 g.) Marchew, jabłko umyć i obrać, potrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pociąć w półtalarki, a paprykę w kostkę. Wszystko wrzucić do miski, dobrze wymieszać, dodać przyprawy i garść pietruszki, ponownie wymieszać.

Układać w naczyniu żaroodpornym na przemian warstwami: kapusta, mięso. Zalać koncentratem i wodą.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 65-70 minut. W trakcie zapiekania, przemieszać od czasu do czasu, aby górna warstwa się nie spaliła.

Smacznego!!!
smakowicie:)
Już sama miniaturka zdjęcia mnie zachwyciła. Z pewnością spróbuję. 🙂
Dziękuję. Polecam 🙂