Schab chłopski w kapuście – pycha
Wspaniale smakuje. Polecam!!!

Składniki:
400 g schabu bez kości
300 g główki kapusty lub kapusty kiszonej
150 g pieczarek
1 marchew
1 por
Olej rzepakowy
4 plastry sera lub starty ser (ok.100 g)
Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czerwona słodka papryka mielona, kurkuma mielona, czosnek niedźwiedzi cięty, liść laurowy
Zalewa: 4 czubate łyżki koncentratu, 700 ml letniej wody i wyżej wymienione przyprawy.
Wykonanie:
Schab podzielić na trzy kawałki. Aby schab był bardziej kruchy można go trochę rozbić tłuczkiem do kotletów. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać przyprawami.

Kapustę poszatkować. Ułożyć na schabie. Jak mam kapustę kiszoną to daję ją wraz z sokiem. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i opłukać. Zostawić na sitku, aby obciekły. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oczyścić i pokroić w półtalarki. Pieczarki, marchew i por podsmażyć na oleju rzepakowym (2-3 łyżki). Posypać delikatnie solą, pieprzem i papryką. Podsmażone warzywa rozsypać na kapuście. Przygotować zalewę, doprawić przyprawami. Zalać mięso z warzywami.



Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem do 170 stopni C przez 1 godzinę i 30 minut. Podczas pieczenia od czasu do czasu mieszać łyżką, aby góra się nie przypaliła. 15 minut przed końcem można położyć plastry sera lub posypać startym serem.

Smacznego!!!
W mojej głowie kapusta kiszona jest idealnym dopełnieniem i to ona mnie przekonuje do wypróbowania przepisu 🙂
Polecam 🙂