Sałatka z ryżem i kurczakiem
Witajcie,
dzisiaj polecam Wam wykwintną sałatkę z ryżem i kurczakiem. To sałatka palce lizać, jak raz skosztujecie to będziecie pragnęli więcej i więcej ;). Fenomenalny smak tej sałatki zachwyci także Waszych znajomych. Na smak tej sałatki przede wszystkim wpływ ma mięso gotowane w poniższych przyprawach. Do jednej z nich należy czosnek niedźwiedzi, który posiada niesamowite właściwości. To wartościowa roślina lecznicza. Zawiera związki siarki, które działają antynowotworowo. Poza tym wspomaga układ naczyniowo-sercowy. Zawarte w nim związki podwyższają poziom dobrego (HDL) cholesterolu w stosunku do złego (LDL), a także obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu. W ten sposób zmniejsza się ryzyko miażdżycy a co za tym idzie zmniejsza się ryzyko wystąpienia udaru, zawału a także choroby wieńcowej. To przyprawa o niezliczonych właściwościach, o których więcej dowiecie się ze strony: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/czosnek-niedzwiedzi-wlasciwosci-przepisy-na-dania-z-czosnku-niedzwiedz_34371.html
Składniki potrzebne do ugotowania kurczaka:
1 filet z piersi kurczaka
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
½ łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka bazylii suszonej
Szczypta czarnuszki
3 liście laurowe
1 korzeń pietruszki
1 mały korzeń selera
Ok. 300 g marchewki
Ok. 2-3 litry wody
Wykonanie:
Kurczaka opłukać pod zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać pozostałe składniki i zagotować. Gotować ok. 40 minut. Kurczaka, korzeń selera, pietruszki i marchewkę wyjąć z rosołu. Odstawić do ostygnięcia. Z rosołu można zrobić barszcz.
Składniki potrzebne do ugotowania ryżu:
800 ml wody
50 ml mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Ryż wsypać na sitko i opłukać pod wodą. Wodę z mlekiem, solą i cukrem zagotować. Wsypać ryż. Gotować na małym ogniu wg wskazań producenta ( u mnie to było 15 minut). Po zagotowaniu ostudzić.
Pozostałe składniki:
1 puszka groszku
1 mała puszka kukurydzy
1 słoik (0,33 litra) papryki w occie
1 słoik (0,33 litra) ogórków w musztardzie lub w occie
½ korzenia pora
500 ml majonezu
Pieprz czarny mielony
Wykonanie sałatki:
Do miski wsypać ryż. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki (ja zaprawiam już pokrojone w kostkę, wtedy mam bez problemu ;)). Pozostałe warzywa: pietruszkę, seler, marchewkę (ja miałam marchewkę w talarki) również pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Groszek i kukurydze odsączyć z wody, dodać do sałatki. Por pokroić w półtalarki. Posypać pieprzem i dokładnie wymieszać. Dodać majonez i ponownie dobrze wymieszać.
Smacznego!!!
pyszna i syta 🙂 lubię wcinać takie sałatki na kolację 🙂