Sałatka z ogórków i kapusty w słoiki na zimę

To przepis mojej Babci, ale musiałam go trochę przerobić, głównie zalewę. Wiecie dlaczego? Ponieważ w przepisie na zalewę było na 1 litr wody 1 kg cukru. Kiedyś używano dużo cukru nie tylko do przepisów na zimę, ale też do ciast, pewnie w myśl propagandowego hasła: „Cukier krzepi” 😉 Polecam, bo jest bardzo pyszna.

Składniki:

1 ½ kg kapusty

2 kg ogórków (mogą być duże, byle nie były gorzkie)

1 kg marchwi

3 duże cebule (ok. 600g)

2 średnie papryki



Zalewa:

1 ½ litra wody

2 szklanki octu

2 szklanki cukru

1 płaska łyżka soli

1 łyżeczka kurkumy

Dodatkowo:

Ziele angielskie

Liść laurowy

Pieprz w ziarenkach

Wykonanie:

Kapustę poszatkować. Zasolić 1 łyżką. Wymieszać odstawić na ok. 1 godzinę. Ogórki i marchew potrzeć w plastry. Ogórki posolić 1 płaską łyżką i wymieszać. Ostawić również na ok. 1 godzinę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Po ok. 1 godzinie kapustę i ogórki odcisnąć z soku. Wrzucić do dużej miski. Dodać pozostałe warzywa i dobrze wymieszać.

Zagotować zalewę. Odstawić do ostygnięcia lub ostudzić. Do każdego słoika (otrzymamy ok. 10 słoików po 0,66 litra) wrzucić ziarenko ziela angielskiego, 2-3 ziarna pieprzu oraz kawałek liścia laurowego.

Nakładać sałatkę. Nie ubijać zbyt mocno.

Zalać przestudzoną zalewą. Wstawić do kociołka, na dno położyć czysty ręcznik kuchenny i do połowy słoików zalać zimną wodą. Po zagotowaniu pasteryzować 20 minut.

Smacznego!!!



Poniżej klikając w POBIERZ można pobrać i wydrukować przepis 🙂

Do słoików na zimę