Sałatka z makaronem kokardki Farfalle
Ostatnio wyczytałam, że makaron jest dobry na chandrę. Chyba przestawię się na dietę makaronową 😉 Oczywiście żartuję, ale na pewno dzięki akcji Lubelli na durszlak.pl będę go jadać częściej 🙂
Składniki:
250 g makaronu kokardki nr 51 Lubella
250 g schabu bez kości
250 g pieczarek
100 g korzenia selera
½ korzenia pietruszki
80 – 100 g boczku wędzonego
Olej rzepakowy
Kurkuma
Sól
Pieprz czarny mielony
Papryka czerwona słodka, mielona
Liść laurowy
Ziele angielskie
Wykonanie:
1) Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami firmy Lubella na miękko.
2) Schab zagotować z selerem, pietruszką i przyprawami (kurkuma, sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść laurowy). Gotować przez 1 godzinę. Ugotowany schab pokroić w kostkę.
3) Pieczarki pokroić na drobno. Zagotować w osolonej wodzie. Pogotować ok. 8-10 minut. Następnie podsmażyć na oleju rzepakowym z cebulką pokrojoną w kostkę.
4) Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju.
5) Zimne składniki wsypać do miski, posypać pieprzem i wymierzać. Dodać majonez i ponownie wymieszać.
Smacznego!!!
makaron jest dobry na wszystko!