Różowe śledzie – mistrzowski smak
Dzisiaj chcę Wam polecić przepis na smaczne śledzie z buraczkami. Goście chwalą je za smak. Ich sekretem jest sos.
Składniki:
300 g filetów śledziowych solonych (waga bez wody)
2 – 3 średnie buraczki
1 duże jabłko (ja używam championów)
1 cebula
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki majonezu
Sok z ½ cytryny
Pieprz czarny mielony
Mleko
Wykonanie:
-
Śledzie namocz w wodzie z mlekiem (ok. 3 godzin). Po tym czasie wyjmij je z mlecznej zalewy i pokrój w paski.
-
Buraczki zagotuj. Gotuj ok.30 minut. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
-
Jabłko umyj i obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
-
Śmietanę połącz z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. Sosem zalej śledzie, buraczki, jabłko i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej schłodź w lodówce przez całą noc. Przechowuj śledzie w lodówce.
Smacznego!!!
najlepsze 🙂