Roladki z kurczaka po wiejsku
Składniki:
Papryka surowa lub w occie
Ogórki w occie lub kiszone
Serek topiony
Musztarda
Sól, pieprz
Ilość składników zależy od ilości porcji
Ogórki i paprykę pokroić w paski. Filet z piersi kurczaka podzielić na 6 części. Mięso rozbić jak na kotlety. Każdy kawałek posypać solą i pieprzem oraz posmarować musztardą. Na mięso położyć ogórek, paprykę, kawałek serka topionego i formować roladkę. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym margaryną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50-60 minut. W razie potrzeby podlewać wodą, aby mięso nie przypaliło się od spodu. 15-20 minut przed końcem pieczenia Roladki przewrócić na drugą stronę, można też zalać 2 szklankami wody i będziemy mogli zrobić sos. Można zrobić to tak:
1) Zlać wodę od podlewania mięsa do małego garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. To wszystko zagotować.
2) Przygotować zaklepkę: (na 2 szklanki sosu) w 1/3 szklanki wody rozbić 2 łyżki mąki z 1 łyżeczką musztardy i zaklepać tym zagotowany sos. Gotować jeszcze ok. 1 minuty. I gotowe 🙂
Smacznego!!!